latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:30 | Autor: 24sata.hr

Zagađenost vazduha Evropi nanosi štetu od 1,6 biliona dolara

Nevjerovatnih 1,6 biliona dolara bila je ekonomska šteta od 600.000 prerano umrlih ljudi i od bolesti koje je pruzrokovalo zagađenje vazduha u Evropi u 2010. godini, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Riječ je o prvoj takvoj studiji u istoriji, a taj je iznos jednak desetini BDP-a cijele Evropske unije u 2013. godini.

Od posljedica sitnih nečistih čestica koje ispuštaju vozila, industrija ili kućni ogrjev, u 53 evropske zemlje je tokom 2010. umrlo oko 600.000 ljudi. Zagađenost vazduha uzrokuje bolesti vaskularnog sitema, moždane udare i rak pluća.

- Dokazi kojima raspolažemo moraju biti podsticaj svim vladama za početak djelovanja. Ako se različiti sektori udruže, ne samo da ćemo spasiti mnogobrojne živote već i ostvariti rezultate koji vrijede nevjerovatne iznose novca - rekla je voditeljka evropske kancelarije WHO Suzana Јakob.

Zagađeni vazduh kriv je za najveću relativnu ekonomsku štetu u istočnoj Evropi.

Gruzija ima najveće troškove u Evropi koji su povezani s preuranjenom smrću stanovnika uslijed zagađenja vazduha, a troškovi Srbije, Bugarske, Ukrajine i Kirgistana zbog zagađenosti iznose između trećine i četvrtine njihove društvene proizvodnje.

Čak 90 odsto Evropljana na otvorenom je prostoru izloženo većoj koncentraciji nečistih čestica od nivoa koje dopušta WHO, a u zemljama s nižim prihodima problem je i zagađenje u zatvorenim prostorima.