latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:39 | Autor: B92

Grabar-Kitarović: Bilo bi dobro da do 2020. godine uvedemo evro

Hrvatska predsjednica očekuje da će Hrvatska do 2020. preuzeti evro kao nacionalnu valutu, iako aktuelna vlada najmlađe članice EU odbija da odredi datum.

Uvođenje evra jedna je i od nesuglasica između šefice države Kolinda Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića.

Prema mišljenju Grabar Kitarović, uvođenje evra u narednih pet godina je važno za hrvatsku privredu jer je, kako naglašava u intervjuu agenciji Blumberg, "usko povezano sa ekonomijama Unije".

Prva žena na čelu Hrvatske smatra da priprema ekonomije za presudne izazove, uključujući i uvođenje evra, zahtjeva veću saradnju između zaposlenih i poslodavaca, ali i investitora koji će biti spremni da ulažu i u kontintentalni dio zemlje - daleko od turistički orijentisane i dominantne jadranske obale, prenosi "Večernji list".

"Tako će se riješiti strukturni problemi koje imamo u ekonomiji. Imamo velike zalihe prirodnih resursa, obrazovane ljude i moramo se koncentrisati najprije na to kako tim resursima da upravljamo", navela je Grabar Kitarović i dodala da ima veliko iskustvo stečeno tokom radnog angažmana van Hrvatske.

Ona je rekla i da želi da modernizuje Hrvatsku u svakom pogledu, uključujući i politiku.

"Moramo promjeniti mentalni sklop i stvoriti uslove kako bi se ekonomija mogla lakše razvijati", uvjerena je Grabar Kitarović.