latinica  ћирилица
29/04/2015 |  17:46 | Autor: B92

Nijemci traže dobavljače iz Srbije

Dvadesetak preduzeća iz Njemačke zainteresovano je da pronađe dobavljače u Srbiji, a fokus je na metaloprerađivačkoj industriji.

Većina od 25 firmi iz Njemačke, koliko ih se prijavilo da učestvuju u projektu “Njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“, objašnjava Milan Krstić, biznis konsultant Delegacije njemačke privrede u Srbiji.

Traže se metaloprerađivači, prerađivači plastike, kao i još nekoliko branši, ali u manjem opsegu. Oni konkretno traže dobavljače koji će njih da snabdjevaju gotovim proizvodima i polufabrikatima“, rekao je Krstić.

Među njima su, kako je rekao, i preduzeća koja proizvode komponente za autoindustriju, oblast iz koje je u Srbiji, po njegovoj ocjeni zahvaljujući i Fijatu, u posljednjih šest, sedam godina realizovan niz investicija.

Finale ovog projekta biće 9. juna na jednodnevnoj konferenciji u Minhenu, gde će zainteresovane njemačke i srpske kompanije, odnosno njihovi predstavnici moći da se upoznaju, predstave jedni drugima i eventualno uspostave saradnju.

Očekujemo da će se finalno pojaviti 20 firmi iz Njemačke na tom događaju i oko 100 firmi iz Srbije i regiona. Očekujemo da mi iz Srbije budemo dominantni u smislu broja firmi koje će se tamo predstaviti, zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom“, rekao je on.