latinica  ћирилица
29/04/2015 |  19:29 | Autor: B92

Varufakis: I dalje sam ja šef

Grčki ministar finansija je poručio da je još uvijek zadužen za tim Grčke koji pregovara sa međunarodnim kreditorima, uprkos izmjenama u pregovaračkom timu Atine.

"Da, i dalje sam zadužen i odgovoran za pregovore sa evrogrupom", rekao je Јanis Varufakis za njemački nedjeljnik Di cajt, a prenijela agencija Frans pres.

"U pregovorima će mi pomoći razni članovi vlade, prije svega moj dobar prijatelj Euklid Cakalotos. Činjenica da neki mediji to predstavljaju kao da je on moja zamjena u pregovorima dokaz je koliko su novinarski standardi potonuli", rekao je ministar.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u ponedjeljak napravio izmjene u timu koji u ime Atine pregovara sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, budući da na tom planu nije ostvaren značajniji napredak u posljednja dva mjeseca.

U saopštenju grčke vlade se navodi da će koordinator novog pregovaračkog tima biti zamjenik grčkog ministra spoljnih poslova, 55-godišnji profesor ekonomije, Euklid Cakalotos, a neki su to vidjeli kao pokušaj da se Varufakis stavi u stranu, budući da je njegov pregovarački stil razbjesneo Brisel.