latinica  ћирилица
29/04/2015 |  20:09 | Autor: SRNA

Puljić: Teroristički akt u Zvorniku će "uozbiljiti pripreme" za dolazak Pape

Teroristički napad u Zvorniku ne bi trebalo da utiče na predstojeću posjetu pape Franje Sarajevu, ali "može uozbiljiti pripreme" za taj događaj, smatra nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić - Foto: SRNA
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko PuljićFoto: SRNA

"Kao što su svi razumni političari pozvali, ne treba manipulisati događajem u Zvorniku koji je sam po sebi dovoljno zao. Sada ne treba manipulistati i širiti novu zlobu na osnovu toga, već je važno razumno, uravnoteženo i zakonski pristupiti tom činu, a neka službe bezbjednosti rade svoj posao", rekao je kardinal Puljić novinarima.

Nadbiskup vrhbosanski ističe da za zločin nema opravdanja bez obzira gdje se dogodio i ko god ga počinio.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo izjavio je da "nema luksuz da osuđuje teroristički napad u Zvorniku, jer osuđivanje podrazuzmijeva distancu".

"Osjećam se i sam napadnut i da je taj čovjek koji je stradao zapravo neko od mojih prijatelja. To je čin koji se desio u neposrednoj blizini, u mom životu, i očito je da postoje problemi za koje nismo bili svjesni", rekao je Đogo.

On kaže da bi izazivanje panike i mržnje bilo potpuno pogrešno, jer bi se time postigao efekat koji je tim činom bio i planiran.

"Strukture u ovoj zemlji moraju ozbiljnije da shvate nešto što, čini se, ranije nisu shvatali. Vrlo bitno je da nikada ne dozvolimo zlu oko nas da pobudi zlo u nama", rekao je Đogo.

Zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husejin Smajić izjavio je da ova vjerska zajednica smatra da je napada u Zvorniku - napad na BiH.

"To je za nas neoprostivo, neprihvatljivo. Pozivamo sve Bošnjake i narode u BiH da prevaziđemo novonastalu krizu", kaže Smajić.

On je naveo da se nikom ne smije nanositi bol, bez obzira na pripadnost bilo kojoj vjerskoj zajednici, narodu ili državnoj organzaciji.

Predsjednik Јevrejske zajednice u BiH Јakob Finci rekao je da teroristički akt u Zvorniku ne treba puno komentarisati, jer je to zaraza sa kojom se svijet susreće na svim merdijanima.

"Tako je, nažalost, i u našoj zemlji. Mislim da je dobra ova jednodušna osuda takvog akta, pa i činjenica da su vlasti oba entiteta proglasile dan žalosti. Ovaj događaj je stvarno tužan za sve građane u BiH", kaže Finci, koji je i predjsedavajući Međureligijskog vijeća BiH.

Policajac Dragan Đurić ubijen je u ponedjeljak, 27. aprila, u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić iz sela Sapna kod Zvornika.

Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ibrić, koji je tokom napada uzvikivao "Alahu ekber", likvidiran je prilikom razmjene vatre sa policijom.