latinica  ћирилица
30/04/2015 |  08:19 | Autor: Agencije

Moskva pokazala najnovije oružje (VIDEO)

Hiljade Moskovljana imalo je sreće da vidi najnoviju rusku vojnu opremu na čuvenom Crvenom trgu tokom prve noćne probe pred paradu na Dan pobjede.
Moskva pokazala najnovije oružje - Foto: AP
Moskva pokazala najnovije oružjeFoto: AP

Pešadija iz Rusije, Јermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana vježbala je nastup pred publikom prvi put ove godine, pred Dan pobjede, 9. maja.

Vojnici iz drugih zemalja kao što su Indija, Mongolija, Srbija i Kina bili su, takođe, na probi.

Ali, ono što se najviše čekalo jeste debi najnovijeg modela ruskog tenka T-14 na Armata platformi, kao i najnovije 152mm samohodne artiljerijske haubice Koalicija-SV.

Glavna prijednost Armate u odnosu na postojeće tehnologije leži u bespilotnoj kupoli, koja se kontroliše daljinski iz izolovane oklopne kapsule.

 

Najnoviji tenk ima radarski sistem koji istovremeno može pratiti do 40 meta na zemlji i 25 u vazduhu u radijusu od 60 milja.

 Kurganets-25 i Kornet-D, unapređena verzija antitenkovskog sistema Kornet, su takođe provezeni Crvenim trgom u ranim jutarnjim satima.

Kurganets-25 ima novi aktivni odbrambeni sistem protivtenkovskih granata.

Ali, da bi se sačuvala zaintrigiranost publike kada je riječ o paradi 9. maja, povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, dijelovi nove vojne tehnologije ostali su pokriveni.