latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:03 | Autor: Agencije

Čestitke zvaničnika povodom 1. maja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je građanima Srpske povodom Međunarodnog praznika rada da će institucije Srpske nastaviti da budu maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava i nastojati da sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje.

"Simbolika proslave 1. maja je da se istakne i podsjeti na prava i zaštitu radnika, socijalnu pravdu, solidarnost i ostale vrijednosti koje karakterišu demokratsko društvo", naveo je predsjednik Srpske u čestitki.

Dodik je svim građanima Srpske poželio da praznik provedu u dobrom zdravlju i prazničnom raspoloženju.

ČUBRILOVIĆ: POZIV NA ODGOVORNIЈI ODNOS PREMA PRAVIMA RADNIKA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je danas sve organe i institucije u Srpskoj na odgovorniji odnos prema poštivanju prava radnika i poboljšanju njihovog položaja i uslova života, ne umanjujući značaj i prava poslodavaca i vlasnika preduzeća koji nastoje da se razvijaju i pozitivno posluju.

Čestitajući 1. maj radnicima, sindikalnim organizacijama, udruženjima i svim građanima, Čubrilović je istakao da je neophodno potpuno poštovati zakone i druge akte koji regulišu pitanje rada, ostvarivanja i zaštite prava radnika.

Čubrilović je u čestitki poručio da je Narodna skupština otvorena za saradnju sa svim legitimnim predstavnicima sindikata i da će posebnu pažnju posvetiti afirmisanju prava radnika, stvaranju povoljnijih uslova za razvoj proizvodnog sektora, zapošljavanju i socijalnom zbrinjavanju radnika.

Prema njegovim riječima, obilježavanje Međunarodnog praznika rada je prilika da se posebno ukaže na poštivanje svih prava radnika, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, kao i njihovo pravo da se udružuju i zajednički djeluju, s ciljem poboljšanja materijalnog i opšteg položaja radnika.

CVIЈANOVIĆ: KROZ EKONOMSKE REFORME DO NOVIH RADNIH MЈESTA

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada Savezu sindikata Republike Srpske, granskim sindikatima, radnicima i građanima Republike Srpske.

"Ovaj praznik predstavlja simbol borbe za radnička prava i izraz radničke solidarnosti. Svjesni smo činjenice da jedan broj građana još uvijek ne može da ostvari jedno od osnovnih prava, pravo na rad.

Vlada Republike Srpske, u nastojanju da promijeni takvo stanje, kreira zakone koji su usmjereni na rasterećenje privrede, povećanje rasta privredne aktivnosti, povećanje zapošljavanja. Donosimo zakone koji su usmjereni ka borbi protiv sive ekonomije i rada na crno.

Kroz ekonomske reforme, koje se provode u Republici Srpskoj, naš cilj je da, uvažavajući inicijative svih socijalnih partnera, radimo na pitanjima od interesa za radnike i privrede u cjelini.

Prvi maj nas podsjeća na potrebu da ne smijemo posustati na putu zacrtanih reformi, koje su često i bolne, ali to je jedini način na koji možemo da zadržimo postojeća i otvaramo nova radna mjesta.

Vlada je spremna da, zajedno sa socijalnim partnerima, kreira najbolja rješenja, na dobrobit svih. U želji da zajednički izgradimo bolju, prosperitetniju i ekonomski jaču Republiku Srpsku, srdačno vas pozdravljam," navedeno je u čestitki premijerka Cvijanović.

U svijetu će sutra biti obilježen 1. maj - Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti.