latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:54 | Autor: TANЈUG

Četiri decenije od kraja Vijetnamskog rata (VIDEO)

Svečanom vojnom paradom na ulicama Ho Ši Mina, nekadašnjeg Sajgona, Vijetnam danas obilježava 40. godišnjicu od okončanja katastrofalnog rata koji je njegovim građanima donio pobjedu i ujedinjenje, a Amerikancima bolan poraz.

Rat između Demokratske Republike Vijetnam (Sjevernog Vijetnama) i Republike Vijetnam (Јužnog Vijetnama) u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama završen je kapitulacijom Јužnog Vijetnama i u njemu je poginulo najmanje tri miliona Vijetnamaca, kao i oko 58.000 američkih vojnika.

Tog 30. aprila 1975. godine komunističke trupe sa Sjevera zauzele su Sajgon, prestonicu Јužnog Vijetnama i tenkovima probili kapije Predsjedničke palate istakavši komunističkuu zastavu.

Bila je to nevjerovatna pobeda za revolucionarne snage koje su vodile gerilski rat više od tri decenije najprije protiv Francuske, a zatim i protiv Amerike, navodi AP. Proces ujedinjenja zemlje na čelu sa komunističkom vladom završen je sljedeće godine.

Posljedice rata u Vijetnamu su se osjećale dugo poslije njegovog okončanja. Količina eksploziva korišćena u bombardovanju Sjevernog Vijetnama veća je nego ukupna težina bombi bačenih na Njemačku, Italiju i Јapan u Drugom svjetskom ratu. Amerikanci su koristili i velike količine hemijskog oružja, naročito toksični herbicid poznat kao "agent oranž" koji je kako se procjenjuje bačen na čak deset odsto teritorije, a čijem razornom dejstvu je bilo izloženo više miliona Vijetnamaca.

Većina učesnika današnje parade su veoma mladi vojnici koji su vjerovatno rođeni poslije rata, ili ga se slabo sjećaju, ali je on ostavio veoma duboke tragove u vijetnamskoj istoriji.

Vijetnam, koji je još uvek komunistička zemlja, prešao je dug put za protekle četiri decenije. Neki, međutim, procjenjuju da brzina socijalnih i političkih reformi sada treba da dostigne ekonomsku transformaciju, navodi Bi-Bi-Si.

Za Amerikance i njihove južnovijetnamske saveznike, 30. april bio je dan haosa, panike i poraza, u istoriji poznat kao dan kada je Sajgon pao. Poraz u Vijetnamu ostao je bolna uspomena u američkom kolektivnom pamćenju pošto je riječ o prvom izgubljenom ratu jedne supersile današnjice.

Odnosi dvije zemlje ponovo su normalizovani tek 1995. godine, a Amerika je u međuvremenu postala jedan od najvećih investitora i ekonomskih partnera Vijetnama, a unaprijeđena je i vojna saradnja.