latinica  ћирилица
30/04/2015 |  13:37 | Autor: SRNA

MUP Tuzlanskog kantona-zastave sa arapskim slovima istaknute odavno

Na jednom objektu na putu između tuzlanskih naselja Husino i Šićki Brod već dvije godine nalaze se crna i zelena zastava na kojima su arapskim slovima ispisani citati iz Kurana, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Šarić tvrdi da nije riječ o obilježjima takozvane "Islamske države", niti bilo koje militantne grupe o kojima se u posljednje vrijeme govori.

"To nisu zastave koje su se ranije bile pojavile u Gornjoj Maoči", rekao je Šarić.

Mediji su prethodno javili da su se na navedenom putu pojavile zastave militanatne grupe Kavkaski emirati, aktivne u Rusiji i bliske Al kaidi.

Mještani Husina prije dva dana su u otvorenom pismu pozvali nadležne institucije da uklone sva obilježja i zastave koje podsjećaju na ona pod kojim se na Bliskom istoku i sjevernoj Africi događaju veliki zločini.

Oni kažu da se zastave i obilježja na ovom području nalaze već duže vrijeme i da u objektu, pored mjesta gdje je postavljena, žive pripadnici vehabijskog pokreta.

I u tuzlanskom naselju Pasci prije nekoliko dana istaknuta je zastava s istim obilježjima, navode mediji.

Početkom godine objavljene su fotografije iz Gornje Maoče na kojima se vide zastava i ostala obilježja "Islamske države".

Gornja Maoča, kod Srebrenika, sjedište je vehabijske zajednice, a stanovnici su gotovo deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani sa terorizmom.