latinica  ћирилица
30/04/2015 |  13:53 | Autor: TANЈUG

Vučić najavio povećanje plata i penzija

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada u avgustu početi da razgovara sa MMF o povećanju plata i penzija.

"I povećati cemo plate i penzije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da su prosječne plate ostale iste kao u aprilu prošle godine, ali da će vlada obezbijediti i da se podigne i javni sektor.

"Naša namera je da sprovodimo strukturne reforme kada je reč o poreskoj administraciji i javnim preduzećima. Kada je reč o kapitalnim ulaganjima ja sam sada preuzeo na sebe nadgledanje i svu odgovornost i biće znatno bolje u maju", rekao je Vučić.

Kao najveći problem Vučić je ocijenio proces privatizacije, ali ipak, rekao je Vučić, gotovo 75 odsto fiskalnih zahtjeva MMF biće ispunjeno u prvoj godini programa.

"Prije kraja godine građani će u svojim džepovima osjetiti znatno poboljšanje", rekao je Vučić.

Vučić: Idemo u Brisel, tražićemo otvaranje poglavlja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se odazvati pozivu da 18. maja u Briselu učestvuje na sastanku Prijatelja Srbije, a kojem će prisustvovati svi šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije.

"Dakle 18. maja idemo da predstavimo Srbiju i da tražimo podršku za Srbiju. Da zahvalimo na svoj podršci koju smo do sada imali od EU i da tražimo otvaranje poglavlja", rekao je Vučić. Kako je rekao, tada počinje prava ofanziva Srbije.

"Poslijje toga idemo u Berlin gdje ću, pretpostavljam da se obratim i njemačkim parlamentarcima, razgovaram sa njima i da na svaki način idemo da se borimo da dobijemo otvaranje poglavlja što prije", rekao je Vučić.

Vučića su na sastanak Prijatelja Srbije pozvali ministri inostranih poslova Austrije i Italije, Sebastijan Kurc i Paolo Djentiloni, a prisustvovaće mu svi šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije.

U pismu, koje su Vučiću uručili ambasadori Austrije i Italije, ističe se da je Srbija napravila dobar napredak u pripremi za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kao i da je nastavak dijaloga sa Prištinom dao rezultate.

Na sastanak su pozvani i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han.