latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:14 | Autor: SRNA

Čavušoglu: Turska i BiH zajedno u borbi protiv terorizma

Turska će pružiti punu podršku BiH u borbi protiv terorizma, kazao je u Sarajevu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izražavajući solidarnost sa vlastima i građanima BiH poslije terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajaca.
Konferencija za medije Crnadak - Čavušoglu - Foto: SRNA
Konferencija za medije Crnadak - ČavušogluFoto: SRNA

Šef turske diplomatije boravio je u službenoj poseti BiH, gdje se sastao s zvaičnicima BiH, prenijela je agencija Hina.

Poslije sastanka s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom je rekao da, uz spremnost da pomogne u borbi protiv terorističke opasnosti, vlada u Ankari želi i da podrži nastojanja BiH za sprovođenje reformi i približavanje Evropskoj uniji i NATO.

"Privredni bilateralni odnosi je nešto se na šta se ubuduće moramo fokusirati kako bi ih poboljšali", kazao je Čavušoglu podsjećajući da je kroz različita ulaganja i investicije turski kapital u BiH do sada angažovan u iznosu od oko milijardu američkih dolara.

Dodao je da to ipak ne može biti razlog za zadovoljstvo, jer postoji još prostora za investiranje i poslovanje. Ministar spoljnih poslova BiH Crnadak naveo je da su obje zemlje suočene s problemom terorizma.

"Postoji spremnost kod obje zemlje da se protiv zla koje se zove terorizam borimo na svim planovima i svim sredstvima i da to činimo zajedno", ukazao je Crnadak.

Bilateralne odnose Turske i BiH dva ministra su ocijenila kao izuzetno dobre, a Crnadak je istakao da obje zemlje žele nastavak "trilaterala", u koje bi bile uključene Hrvatska odnosno Srbija, kako je to bila praksa i ranije.

"Vrlo brzo imaćemo termine za ovakve sastanke", rekao je on najavljujući i inicijativu za zajednički sastanak visokih funkcionera Hrvatske, Srbije, BiH i Turske.

U BiH bi tokom maja, kako je najavljeno iz Savjeta ministara, trebalo da doputuje i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a očekuje se potpisivanje tri nova sporazuma o bilateralnoj saradnji.