latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:17 | Autor: Agencije

Za pet dana sa sjevera Crne Gore odselilo 700 građana

Prema novim podacima Euromosta, od subote do srijede, sa sjevera Crne Gore u države EU otišlo je najmanje 700 građana.

Masovan odlazak se očekuje kad se završi školska godina.  Kako je saopšteno iz te NVO, prevoz su organizovale skoro sve putničke agencije iz Novog Pazara.

Predstavnici Euromosta su juče u 14 časova prisustvovali odlasku jednog autobusa, koji je, kako navode, građane iz Bijelog Polja odvezao do Novog Pazara, nakon čega će drugim autobusom otići za EU.

Iz Euromosta, takođe, tvrde da je juče jedan pun autobus otputovao iz Rožaja u popodnevnim časovima.

"U kontaktu s novopazarskim prevoznicima smo doznali da su se u prevoz uključile sve tamnošnje agencije , od njih smo dobili podatke da su u subotu iz tog grada otišla četri autobusa građana iz opština sa sjevera Crne Gore prema državama EU, a u utorak dva, iz Bijelog Polja za vikend su otišla tri autobusa, u ponedeljak, utorak i srijedu po jedan", saopštili su iz te NVO.

Tvrde da građane prevoze i taksisti, te da su u utorak uveče vidjeli kombi novopazarskih tablica, u pratnji malog auta koji su putnike uzimali ispred kuća, jer mnogi, kako kažu, ne žele da im se ne zna da odlaze u azil.

"Uzrok ovom naglom povećanju odlaska su glasine da će evropske zemlje primati azilante do prvog maja. Međutim, mi očekujemo da će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, mnogi biti dodatno ohrabreni, te da će se najveći broj iseliti po završetku školske godine", kažu iz Euromosta.

Prema njihovim informacijama, masovni odlazak se očekuje nakon završetka školske godine, jer porodice, kako navode, čekaju kraj školske godine.

Euromost je juče pozvao ministarku rada i socijalnog staranja, Zoricu Kovačević, da nakon praznika posjeti sjever Crne Gore i s predsjednicima opština razgovara o modelu na koji bi se emigracija zaustavila.