latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:24 | Autor: Vijesti

Rekonstrukcija Ostroga i dalje nije dozvoljena

Ministarstvo kulture odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske na rješenje Uprave za inspekcijske poslove kojim joj se zabranjuje rekonstrukcija i adaptacija Manastira Ostrog bez konzervatorskog projekta.

Inspektor za zaštitu kulturnih dobara donio je 23. marta rješenje kojim se Mitropoliji zabranjuje rekonstrukcija i adaptacija Manastira Ostrog bez konzervatorskog projekta. Na to rješenje žalila se Mitropolija crnogorsko- primorska. Uprava za inspekcijske poslove je žalbu Mitropolije, sa cjelokupnim spisima predmeta, proslijedila i Ministarstvu kulture.

Inspektor za zaštitu kulturnih dobara djelimično je usvojio prijedlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića koji je naveo, kako je ranije saopšteno iz Uprave, opravdane razloge za odgađanje izvršenja u dijelu kojim se zabrana "rekonstrukcije i adaptacije na kulturnom dobru Manastir Ostrog odnosi na izvođenje radova na obezbjeđenju kosina, stijenskog masiva i klizišta, izradu potpornih zidova i jačanju temelja Manastira".