latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:41 | Autor: B92

EK usvojila SSP s Kosovom

Evropska komisija usvojila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom i uputila ga Savjetu ministara EU, koji bi trebalo da prihvati taj dokument.

To su za agenciju Beta u Briselu rekli izvori iz Komisije.

Kosovo ne priznaje pet članica EU i zato je dogovoreno da SSP s Kosovom, ako ga prihvati Savjet ministara EU, potpiše Evropska komisija, a ne zemlje članice Unije, kao što je to bio slučaj s pet država Zapadnog Balkana.

Izvjestiteljka a Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček saopštila je da je usvajanje SSP u Evropskoj komisiji "važan korak na putu Kosova ka integraciji u EU", istakavši da će Kosovo prvi put steći ugovorni odnos s Unijom.

SSP s Kosovom mora potvrditi i Evropski parlament.

"Potvrđen evropski put Kosova"

Prištinski zvaničnici su prihvatanje prijedloga Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo i Metohiju od Evropske komisije u Briselu komentarisali na društvenim mrežama, uz poruku da on potvrđuje evropski put pokrajine.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli je na svom fejsbuk profilu napisao da je prihvatanje prijedloga SSP-a za Kosovo "jasan dokaz našeg angažovanja i vizije za budućnost".

Kosovski šef diplomatije Hašim Tači je, pak, na istoj društvenoj mreži poručio da očekuje da članice EU ubrzo odluče i o finalnom potpisu tog dokumenta.

Potpis će, kaže Tači, formalizovati i osnažiti odnose između Kosova i EU.

Ministar za evropske integracije u Bekim Čolaku je pozdravljajući usvajanje prijedloga S SP-a rekao da "izgleda da će on biti potpisan tokom ljeta, a da će na snagu stupiti 1. januara 2016.", prenijeli su mediji.