latinica  ћирилица
30/04/2015 |  15:03 | Autor: SRNA

SIPA: Navodi o isticanju zastave kod Tuzle biće provjereni

Agencija za istrage i zaštitu BiH ne raspolaže informacijama o eventualnom isticanju zastava militantne grupe "Kavkaski emirati" na području Tuzle.

"Sipa će izvršiti potrebne provjere, a ukoliko navodi budu tačni pripadnici Agencije će, u saradnji sa drugim policijskim organima u BiH, preduzeti odgovarajuće mjere i radnje", rečeno je u ovoj policijskoj agenciji.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić potvrdio je da se na jednom objektu na putu između tuzlanskih naselja Husino i Šićki Brod već dvije godine nalaze crna i zelena zastava na kojima su arapskim slovima ispisani citati iz Kurana.

Šarić tvrdi da nije riječ o obilježjima takozvane "Islamske države", niti bilo koje militantne grupe o kojima se u posljednje vrijeme govori.

Mediji su prethodno javili da su se na navedenom putu pojavile zastave militanatne grupe "Kavkaski emirati", aktivne u Rusiji i bliske Al kaidi.

Mještani Husina prije dva dana su u otvorenom pismu pozvali nadležne institucije da uklone sva obilježja i zastave koje podsjećaju na ona pod kojim se na Bliskom istoku i sjevernoj Africi događaju veliki zločini.