latinica  ћирилица
30/04/2015 |  15:29 | Autor: SRNA

Savanović 3. maja na obilježavanju stradanja vojnika ЈNA u Sarajevu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovaće u nedjelju, 3. maja, obilježavanju stradanja pripadnika ЈNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.
Milenko Savanović - Foto: SRNA
Milenko SavanovićFoto: SRNA

Obilježavanje 23 godine od zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, na čijem je čelu Savanović.

Program obilježavanja počinje u 9.30 časova služenjem parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima, Istočno Novo Sarajevo, dok je u 10.00 časova predviđen polazak autobusa za Sarajevo, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U 10.30 časova u Sarajevu biće organizovana mirna šetnja sa prisluženim svijećama i cvijećem bivšom Dobrovoljačkom ulicom i vjerski pomen.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.