latinica  ћирилица
30/04/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Zvizdić-Čavušoglu: Ekonomski napredak nulti prioritet

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas da je ekonomski razvoj nulti prioritet i najavio da će BiH uskoro dobiti nacionalni program ekonomskih reformi.
Sarajevo: Mevlut Čavušoglu i Denis Zvizdić  (Foto: Davorin Sekulić) - Foto: klix.ba
Sarajevo: Mevlut Čavušoglu i Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić)Foto: klix.ba

Tokom razgovora sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, Zvizdić je ukazao na pogodnosti investiranja u sektore energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i prehrane.

Zvizdić je informisao Čavušoglua o aktuelnim političkim dešavanjima i prenio mu da su prioriteti rada Savjeta ministara BiH evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava.

Ocijenivši da je pred BiH pozitivan period, Zvizdić je rekao da su u toku pripreme za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

S ciljem povećanja broja turskih turista, Zvizdić smatra da bi bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo - Ankara, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je zahvalio za kontinuiranu podršku koju Turska pruža BiH na putu ka integracijama u EU i NATO.

Čavušoglu je naglasio da Turska snažno podržava evropski put BiH i da će nastaviti pružati podršku u procesu integracija u NATO.

On je istakao važnost skorog preuzimanja predsjedavanja BiH Savjetom Evrope i najavio svoj dolazak na ceremoniju u Briselu.

Turski ministar je izrazio tugu zbog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku i saučešće porodici nastradalog policajca Dragana Đurića.

Sastanku Zvizdića i Čavušoglua prisustvovao je i ambasador Turske u BiH DŽihad Erginaj

Dobri ekonomski odnosi BiH i Turske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović danas su u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom izrazili zadovoljstvo dobrim ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Obostrano je konstatovano da su politički odnosi između BiH i Turske prijateljski, bez otvorenih pitanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čavušoglu je rekao da Turska u potpunosti podržava BiH, te izrazio nadu da će aktuelna pozitivna klima uticati na što skorije provođenje neophodnih reformi da bi BiH dostigla evropske i svjetske standarde.

Sagovornici su naglasili da bi ekonomsku saradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene, ali i rastom obima turskih investicija kroz direktna ulaganja u BiH.

Pozdravljeno je odobrenje nove turske kreditne linije za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH i kreiranje novih radnih mjesta, kao i aktivnosti Turske razvojne agencije na realizaciji razvojnih projekata u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za kontinuiranu podršku Turske u svim oblastima.

Oni se nadaju da će se kvalitetna saradnja nastaviti i u budućnosti, a izraženo je zadovoljstvo najavljenom posjetom BiH predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u maju.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, članovi Predsjedništva su iznijeli stav da je EU prepoznala napore koje čini BiH i koji su rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.