latinica  ћирилица
30/04/2015 |  16:54 | Autor: SRNA

MMF ne traži ukidanje rada na neodređeno

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić izjavio je da MMF ne traži da se novim zakonom o radu ukinu radni odnos na neodređeno vrijeme i kolektivno pregovaranje, ali da se mora znati u kojim pregovorima sindikat može učestvovati.

Škrebić je, nakon sastanka sa predstavnicima Misije MMF–a u BiH, rekao da ova institucija nema nikakve zahtjeve, već sugestije, koje se podudaraju sa zahtjevima poslovne zajednice za poboljšanje privrednog ambijenta.

“Prijatno sam iznenađen pozitivnim stavovima MMF–a, nema nijedne stvari o kojima se priča u medijima i koje sindikat okolo širi“, rekao je Škrebić.

On je dodao da MMF sugeriše da se u novi zakon o radu kroz pregovore ugrade iskustva koja su imale zemlje u tranziciji, kao i zemlje koje imaju bolje uređen privredni sistem.

“Radnici nisu protiv novog zakona o radu, već neradnici. Nisam siguran da su ovi što pričaju protiv novog zakona o radu pravi predstavnici radnika, već budžetskih korisnika, i oni ne bi ništa mijenjali“, rekao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, novi zakon o radu će za radnike u realnom sektoru sigurno biti koristan.

“Kada je riječ o poštivanju novog zakona o radu, država je ta koja mora garantovati njegovo provođenje, a mi kao unija poslodavaca nikada nismo podržavali one koji ne isplaćuju plate ili ne uplaćuju poreze i doprinose“, rekao je Škrebić.

On je naglasio potrebu smanjenja poreza i doprinosa, ali i javne potrošnje.

“Ne možemo imati toliku administraciju na ovoliki broj zaposlenih, ne može radnik u administraciji da ima duplo veću platu od radnika u realnom sektoru, jer sa ovakvim proizvodnim snagama nismo u mogućnosti povećati plate u realnom sektoru bez smanjenja javne potrošnje“, upozorio je Škrebić.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da poslovna zajednica podržava reformu radnog zakonodavstva, ali i uređenje cijelog tržišta rada, unapređenje kontrolnih organa i reformu obrazovnog sistema.

“Ukazali smo na to da je osnovni zahtjev poslovne zajednice, osim reforme radnog zakonodavstva, bio usmjeren na rasterećenje privrede od fiskalnih i parafiskalnih nameta i da pozdravljamo opredjeljenje da se krene ka tome“, navela je Ristićeva.

Ona je dodala da rasterećenje privrede treba da bude veće, i da je set nedavno usvojenih fiskalnih zakona samo prvi korak, te da se realizacijom drugih mjera za eliminasanje sive ekonomsije očekuje značajniji efekat.

“I dalje insistiramo na vraćanju poreza i doprinosa na nivo iz 2007. godine, a kod uređenja tržišta rada tražimo redefinisanje uloge Zavoda za zapošljavanje“, rekla je Ristićeva.