latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:02 | Autor: SRNA

Suđenje Mladiću: Nikolić svjedočio o Orićevom napadu na Kravicu

Ratko Nikolić, svjedok odbrane u procesu generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedočio je danas o napadu muslimanskih snaga pod komandom Nasera Orića na selo Kravica kod Bratunca 7. januara 1993. godine kada je ranjen, a potom i zarobljen.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Nikolić je ispričao da su Orićevi borci napali Kravicu i njegov obližnje Opravdiće na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, te da je kasnije saznao da su, pritom, ubili 48 srpskih civila.

Svjedok je rekao da se napad desio ujutro, da su meci udarali na sve strane i da je sve gorjelo.

-Vikali su "Hvataj ih žive!", "Kolji ih žive!". Nisam smio da izađem napolje. Ranjen sam odmah u lijevu nogu, metak je odnekud doletio - rekao je Nikolić i dodao da su kuće opljačkane, a potom zapaljene.

On je posvjedočio da su ga nakon pet dana skrivanja po zgarištima i obližnjoj šumi zarobili pripadnici takozvane Armije BiH, predvođeni Zulfom Tursunovićem, Orićevim zamjenikom, i prebacili ga u Srebrenicu.

- Neki od ukupno devetorice srpskih zarobljenika bili su ubijeni pred mojim očima. Tukli su nas svaki dan. Izveli bi nas napolje i polivali vodom. Dvojica su odmah umrla - rekao je Nikolić.

On kaže da je zato što se zove Ratko imao poseban tretman kod muslimanskih vojnika, koji su ga primoravali da svaki put ustaje kada oni uđu, iako to nije mogao da čini zbog povreda i iscrpljenosti.

Nikolić, koji je razmijenjen početkom februara u grupi sa 14 žena, četvero djece i dva starca srpske nacionalnosti, negirao je navode Tužilaštva da je u napadu Orićevih jedinica stradalo 11 civila, a da su ostali ubijeni - njih 35 bili srpski vojnici.

- To nije tačno. U Kravici ima spomenik, ja znam da su sve to civili. Za vojnike ne znam, pošto nisam bio tu - rekao je Nikolić.

Na pitanje Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića da li je "postojala želja za osvetom" kod Srba zbog napada na Kravicu, Nikolić je odgovorio da vjerovatno jeste, jer je Orić popalio i opljačkao 17 sela.

O ratnim zbivanjima u Prijedoru danas je svjedočio i komandant jednog od bataljona Vojske Republike Srpske Draško Vujić.

Saslušanje novog svjedoka odbrane biti nastavljeno u ponedeljak, 4. maja.