latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:05 | Autor: SRNA

Nesterenko: Crvena armija najzaslužnija za oslobađanje Evrope

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko rekao je da u posljednje vrijeme zapadni mediji pokušavaju da umanje značaj i ulogu Rusije, odnosno Sovjetskog Saveza u oslobođenju Evrope od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"To je, ipak, nemoguće, jer je dobro poznato da je uloga i žrtva Sovjetske armije bila presudna u borbi protiv najveće pošasti toga vremena", izjavio je Nesterenko, otvarajući "Dane sovjetske i ruske vojne kinematografije u Crnoj Gori" u Podgorici.

On je istakao da je pobjeda nad fašizmom zajednička i da su u njoj učestvovali i vojnici iz Crne Gore.

"Rusija izuzetno poštuje doprinos armija svih zemalja koje su bile okupljene u antišafističkoj i antihitlerovskoj koaliciji", poručio je ruski ambasador.

Manifestacija tokom koje će biti upriličena izložba slika i fotografija, te prikazani igrani filmovi "Balada o vojniku" i "Ždralovi lete", nagrađeni "Zlatnom palmom" 1960. i 1958. godine na festivalu u Kanu, posvećena je, rekao je Nesterenko, sjećanju na vojnike i sve one koji dali živote u borbi za oslobođenje od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"Nadam se da su se oni izborili za trajnu slobodu čovječanstva od najvećeg zla i da naša djeca neće morati da ratuju zbog iste stvari", istakao je Nesterenko.

Ruski ambasador uručio je na svečanosti medalje veteranima – učesnicima NOR-a.

"Dani sovjetske i ruske vojne kinematografije u Crnoj Gori" traju od 29. aprila do 12. maja, i održavaju se Podgorici, Baru i Herceg Novom.