latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:24 | Autor: SRNA

Simeunović: Opasnost po Srpsku i dalje postoji

Nakon terorističkog napada u Zvorniku opasnost po Republiku Srpsku i dalje postoji, a postojaće sve dok postoje islamski ekstremisti na njenom tlu i u njenom okruženju, izjavio je međunarodni ekspert za borbu protiv terorizma, Dragan Simeunović.
Teroristički napad u Zvorniku - Foto: AP
Teroristički napad u ZvornikuFoto: AP

"Sasvim je prirodno da Republika Srpska bude na meti islamskih terorista, jer je ona za njih vrsta izazova, ona je potpuno suprotna ciljevima za koje su se angažovali džihadisti u građanskom ratu BiH pre desetak godina, a i dalje je suprotna njihovim ciljevima koje sada imaju", rekao je Simeunović, koji je i profesor Beogradskog univerziteta.

On je ocijenio da, ipak, ne treba očekivati neprekidno pojavljivanje ovakvih napada, jer je "terorizam fenomen koji teži iznenađenju, kao svom glavnom oružju, i zbog toga će se pojavljivati povremeno, uvek onda kada se uspavaju i javnost i bezbednosne strukture Republike Srpske".

Kada je riječ o pomoći u borbi protiv terorizma koju je juče najavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Simeunović smatra da će Srbija učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj zato što pomažući zemljama u okruženju, a posebno Srpskoj, kao entitetu sa kojim ima specijalne veze, pomaže i sebi samoj.

Simeunović objašnjava da je suština pomoći u tome da se pojača saradnja na bezbjednosnom nivou, a prije svega u razmjeni informacija, jer informacija dobijena na vrijeme omogućava bolju prevenciju, koja je cilj svake ozbiljne države, jer je i jeftinija i efikasnija nego kažnjavanje počinilaca.

On je uvjeren da je za očekivati intenzivaranje ne samo protoka informacija, nego saradnje kada je riječ o ljudima, projektima, kontroli granice i ulaska stranaca, ali i onih koji odlaze u područja kao što je Sirija.

"Prema tome, Srbija će na bezbednosnom planu sigurno dati svoj maksimum da pomogne Republici Srpskoj, a Republika Srpska je izgubivši svoju sopstvenu službu nacionalne bezbednosti, praktično došla u situaciju da bude na bezbednosnom nivou zavisna od centra te nacionalne bezbednosti koji se nalazi u Sarajevu", rekao je Simenunović.

On je ocijenio da će se teroristički napadi događati i na cijelom prostoru zapadnog Balkana, kao cjelinu koju spaja postojanje "muslimanske manjine ili većine".

Simeunović, međutim, ističe da ne treba tražiti u svemu toliko povezanost islamskih ekstremista i objašnjava da su nedavni napad u Makedoniji i ovaj u Zvorniku povezani samo istom, izvornom idejom džihadizma.

"Ne treba preterivati, upadati u paranoju i smatrati da sad postoji neka savršena organizacija koja se o svemu precizno dogovara. Upravo zato što ne može da postoji takva organizacija prepušteno je individuama, pojedincima da sami donose odluke hoće li žrtvovati život 'u slavu Alaha' i za ciljeve za koje se zalaže džihadizam kao ideologija", rekao je Simeunović.