latinica  ћирилица
30/04/2015 |  19:59 | Autor: SRNA

Đurić: Normalizacija odnosa kroz stvaranje zajednice srpskih opština

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da put u dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ide preko stvaranja zajednice srpskih opština.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Mora se poštovati plan provođenja briselskog sporazuma koji definiše stvaranje zajednice srpskih opština kao prvi element koji treba da bude ispunjen - rekao je Đurić u Berlinu nakon razgovora sa Nikolasom Mejerom Landrutom, glavnim savjetnikom za evropske poslove njemačkog kancelara Angele Merkel.

On je ukazao da dvije godine nakon potpisivanja briselskog sporazuma nije ispunjen samo taj element i naglasio da je Srbija ostvarila mnogo toga i da je bila faktor koji je doprinosio stabilnosti u regionu.

- Mislimo da to treba da bude vrednovano i kroz napredak Srbije u evropskim integracijama - rekao je Đurić, prenose beogradski mediji.

Povodom navoda o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i samoproglašenog Kosova u 2016. godini, Đurić je rekao da takva vrsta sporazuma u razgovorima sa njemačkim sagovornicima nije pominjana i poručio da takav sporazum za Srbiju ne postoji.

- Sporazumi te vrste postižu se obično kada imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je reč o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama i to je nešto što mi otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima ovde u Berlinu - rekao je Đurić.

On je naglasio da je delegacija Srbije prenijela sagovornicima u Berlinu da bi za Beograd bilo veoma korisno da precizno zna koji je njihov stav o svim pitanjima koja se odnose na evropske integracije i normalizaciju odnosa sa Prištinom da bi mogao da planira svoje dalje korake.

- Suština izjava svih zvaničnika Srbije se temelji na činjenici da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - zaključio je Đurić.