latinica  ћирилица
01/05/2015 |  11:03 | Autor: SRNA

Makedoniji prijeti raspad?!

"Turski tok" bi mogao da rasparča Makedoniju, jer EU ne želi da dopusti promjenu gasne rute i marginalizovanje Ukrajine - navode analitički portali.

Makedonija je slaba karika u "Turskom toku", ali će dalji razvoj situacije zavisiti od toga koliko će jaki biti pritisci EU.

Irina Rudnjeva, saradnik Centra za izučavanje savremene balkanske krize pri Institutu za slavistiku, ocjenjuje da EU vrlo negativno reaguje na pokušaje Rusije da riješi energetsko pitanje.

"Vidjeli smo kakav je pritisak vršen na Srbiju i Hrvatsku kada su pokušale da sarađuju na projektu `Јužni tok`. Ni Makedoniju neće zaobići ovakva vrsta pritiska", smatra Rudnjeva.

Portali navode da upad maskiranih lica u policijsku stanicu U Makedoniji i nove albansko-makedonske tenzije korespondiraju sa najavama "Turskog toka", koji treba da zamijeni "Јužni tok".

Rudnjeva ocjenjuje da Makedinija nakon davanja većih prava albanskoj manjini već trpi posljedice privrženosti Zapadu.

Analitički portali procjenjuju da se radi o ozbiljnim ustupcima u zakonodavstvu, koji prijete da u budućnosti rasparčaju Makedoniju.

Mnogi smatraju da bi odluka o saradnji u projektu "Turski tok", u kome bi Makedionija imala značajnu ulogu i profit, mogla da utiče na pitanje cjelovitosti te države.

Ono koji rukovode EU ne žele realizaciju "Turskog toka" - smatraju analitičari.

EU će pokušati da "potkupi" Makedoniju obećanjem da će ubrzo postati članica Unije i imati sve ekonomske privilegije, kao što je to uradila sa Srbijom, da bi je navela da izađe iz projekta.

Brisel računa na to da će se tranzit gasa kroz Ukrajinu nastaviti i, za sada, na svojoj strateškoj listi nema "Turski tok".

U Moskvi vjeruju da će biti velikih problema sa "Turskim tokom", a direktor Fonda za energetski razvoja Rusije Sergej Pikin takođe ukazuje na Makedoniju kao slabu kariku projekta.