latinica  ћирилица
01/05/2015 |  11:42 | Autor: SRNA

"Hibridni rat" protiv Rusije

SAD i NATO vode "hibridni rat" protiv Rusije, koji podrazumjeva pet do deset godina informativne indoktrinacije mladih Rusa s ciljem izazivanja "obojene revolucije" - navode ruski vojni analitičari.

U toj etapi u napadnutoj državi oblikuje se opozicija vlasti među mladima, koja je orijentisana na zapadne vrijednosti.

Tako se priprema tlo za "obojenu revoluciju" i smjenu režima. Po pravilu, korištenje vojnih metoda je minimalno ili se ostvaruje putem distanciranih napada bez upotrebe kopnene vojske.

Razrada nove strategije vođenja rata predstavlja novu etapu u istoriji čovječanstva, kad strategiju sukoba razrađuju političari i ekonomisti, a ne vojnici.

Država koja vodi "hibridni rat" trpi minimalne gubitke, a vremenom nema ni finansijskih troškova, jer ih prebacuje na - napadnutu državu.

Pri tome, čuva živote svojih vojnika i tako izbjegava društvene nemire poput onih koje su SAD imale tokom vijetnamskog rata.

Dok SAD i NATO optužuju Rusiju za uvođenje "hibridnog rata" u Ukrajinu i na Krim, Zapad sprema informativnu ofanzivu na ruske prostore - upozoravaju ruski vojni operativci.

"Ako uzmemo u obzir tri aspekta vođenja hibridnog rata - ekonomski, informacioni i vojni - onda je Rusija spremna da odgovori na dva" - navodi Mihail Timošenko, nezavisni vojni stručnjak.

On smatra da za Rusiju najslabija karika u "hibridnom ratu" ostaje informacioni aspekt.

"Čitav svijet govori na engleskom, pa u uslovima rasta uloge društvenih mreža Zapad, odnosno NATO, ima očiglednu prednost. Pošto informaciono područje često zavisi od finansija - i snaga Rusije zavisiće od razvoja ekonomije" - smatra Timošenko.

Aleksander Veršbou, zamjenik šefa NATO-a, izjavio je u Rigi na međuparlamentarnoj konferenciji predstavnika država EU za pitanja vanjske politike i bezbjednosti, da je NATO spreman za "hibridan rat".