latinica  ћирилица
01/05/2015 |  12:01 | Autor: SRNA

"Bljesak"- 20 godina od protjerivanja Srba iz Zapadne Slavonije (FOTO) (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na spomen-ploču Srbima iz Zapadne Slavonije koji su poginuli u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" 1995. godine.
20 godina od operacije "Bljesak" - Foto: SRNA
20 godina od operacije "Bljesak"Foto: SRNA

Na spomen-obilježje vijence su položili i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, te predstavnici Srpskog narodnog vijeća i brojnih organizacija i udruženja porodica poginulih i nestalih Srba iz Srpske i Hrvatske.

Nakon toga su Dodik, Ivanić, Linta, Latinović i Žarković sa mosta u rijeku Savu spustili vijence i cvijeće.

Prije polaganja vijenaca u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služen je parastos, kojem je prisustvovao episkop slavonski Јovan.

Organizator obilježavanja egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije su Udruženje Srba protjeranih iz zapadne Slavonije, Srpska pravoslavne crkva i opština Gradiška.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja Zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

PROŠLI VIЈEK - VIЈEK GENOCIDA NAD SRBIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da društvo nije dovoljno učinilo da se verifikuje zločin nad Srbima u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" i da postoji organizovana akcija uklanjanja posljedica stradanja Srba.

"Stradanje Srba u prošlom vijeku, od prvih do posljednjih godina tog vijeka, ima karakter vijeka genocida nad Srbima, i to je veoma lako dokazati. Pored toga, nijedan stravičan događaj stradanja Srba, poput Јasenovca i stradanja u proteklom ratu, nije dobio karakter genocida, a postoje aktivni procesi da se Srbi okarakterišu zločinačkim i genocidnim predznacima", naglasio je Dodik.

On je istakao da Srbi ne prihvataju kvalifikaciju da su genocidan narod, jer nikada nije ni prihvaćeno da je nad Srbima izvršen genocid.

"Dešavanja u Zapadnoj Slavoniji govore da je protjerano oko 100.000 ljudi sa tog prostora, a jedan od elamenata genocida jeste i masovan i organizovan progon Srba iz Hrvatske i donošenje odluke od tadašnjih hrvatskih vlasti da se to učini", rekao je Dodik u Gradišci gdje je obilježeno 20 godina od stradanja Srba i njihovog protjerivanja iz Zapadne Slavonije u operaciji "Bljesak".