latinica  ћирилица
01/05/2015 |  14:26 | Autor: SRNA

Kremlj: Netačne tvrdnje Kijeva o mirovnim snagama

Pogrešno je saopštenje iz Kijeva da se ruski predsjednik Vladimir Putin navodno saglasio da mirovne snage učestvuju u rješenju sukoba u Donbasu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To nije tačno. Rusija nikada nije bila protiv ideje za mirovne snage. Međutim, ni ruska, ni jedna druga strana, koja je garant Sporazuma iz Minska, ne može da se saglasi sa tim sve dok to prvo ne učine Kijev i Donbas", istakao je Peskov.

Peskov je naglasio da Kremlj vjeruje da je previše rano postavljati druga pitanja, uključujući prijedloge o mirovnim snagama, sve dok u potpunosti ne bude proveden Sporazum iz Minska.

On je dodao da su predstavnici Kijeva i Donbasa potpisali Sporazum iz Minska, a da su Rusija, Francuska i Njemačka garanti tog dokumenta.

Pres-služba ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka saopštila je sinoć da se ruski predsjednik saglasio sa mogućnosti razmještanja mirovnih snaga na istoku Ukrajine, nakon što su dvojica predsjednika telefonom razgovarali i sa liderima Francuske i Njemačke.