latinica  ћирилица
01/05/2015 |  17:18 | Autor: SRNA

Hrvatska: "Bljesak"- ni riječi o zločinima nad Srbima

U Okučanima su danas zvaničnici Hrvatske obilježili 20 godina od vojno-policijske akcije "Bljesak", koju ova država slavi kao "oslobodilačku", iako su na teritoriji Zapadne Slavonije koja je tada bila pod zaštitom UN počinjeni brojni zločini nad srpskim civilima.
Hrvatska: "Bljesak" ni riječi o zločinima nad Srbima - Foto: nezavisne novine
Hrvatska: "Bljesak" ni riječi o zločinima nad SrbimaFoto: nezavisne novine

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas u Okučanima zahvalnost svim poginulim u akciji "Bljesak", a o egzodusu Srba nije rekla ni riječ.

"Zajedništvom smo pobijedili u `Bljesku`, kasnije u `Oluji`, oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja", rekla je Kitarovićeva.

Predsjednik Sabora Јosip Leko ocijenio je da je "akcija `Bljesak` pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrijednostima", prenijeli su hrvatski mediji.

U hrvatskim medijima danas kada se navršilo 20 godina od stradanja Srba i njihovog protjerivanja iz Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak" nema podataka iz izvještaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava /HHO/, koji je predstavljen 24. jula 2003. godine. U medijima nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" iz aprila 2003. godine, prema kojima je prvih dana maja 1995. ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije.

I dok u Hrvatskoj slave, u Gradišci u Republici Srpskoj i u Beogradu u Srbiji danas su služeni parastosi za ubijene Srbe.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja Zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim sudovima.

Ovom operacijom Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije protjerano 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi.