latinica  ћирилица
01/05/2015 |  22:40 | Autor: RTS

Prvih 10 godina Lea Mesija

Magija živi na "Nou Kampu", kažu navijači Barselone, kao i mnogi skloni hiperbolama kada je njihov tim u pitanju.

Ali, čini se, sada ne pretjeruju. U posljednjih deset(ak) godina, zaista se nešto čarobno i posebno dešavalo u Kataloniji. I to čarobno i posebno uglavnom je dolazilo iz lijeve noge još uvijek momka iz argentinskog Rosarija...

Lionel Mesi je postigao 403 gola za Barselonu. Kada to podijelite sa deset godina, dobijete neki prosjek od oko 40 golova, što je, ne postoji drugi način da se to kaže, jednostavno nenormalno.

Argentinac, koga su u njegovoj domovini upoznali tek kada je postao najbolji igrač i strijelac Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina (kada je on sam imao tek 17), već je sada najbolji fudbaler u istoriji Blaugrane.

Individualne počasti i rekorde koje je obarao usput kao da su od stakla vjerovatno ni sam ne može da nabroji. Uostalom, nedavno je priznao da ne može da se sjeti ni svih het-trikova koje je postigao. A i kako bi, kada 32 puta postigao tri gola na jednoj utakmici.

A, sve je počelo jednim golom.

Bio je to 1. maj 2005. godine. Barselona je igrala sa Albaseteom. Samjuel Eto je izlazio iz igre, a na njegovo mjesto je došao dječačić od 17 godina, deset mjeseci i sedam dana. Za mnoge navijače Barselone on je tada još uvijek bio samo glas koji su čuli u prolazu, trač o čudu koje se pomalja iz La Masije. Igrao je i prije ove utakmice, pokazao vrlo jasno da u njegovim nogama ima nečega drugačijeg, ali bio je još dijete. Nisu se previše obazirali na njega, sigurno ne kada je jedan Ronaldinjo bio na terenu. Vrlo brzo će se i to promijeniti.

Upravo je Ronaldinjo prebacio odbranu rivala, Mesi je prebacio golmana Raula Valbuenu i postigao gol. Ili nije? Arbitri su svirali ofsajd.

Međutim, tek neki trenutak kasnije, gotovo identična situacija. Ronaldinjo prebacuje odbranu rivala, Mesi se namješta kao da planira da probuši loptu svojim stopalom, a onda je meko da mekše ne može ubacuje u gol preko istrčalog golmana. Ovoga puta ofsajda nema. Istorija može da počne.

Ronaldinjo je dotrčao do Mesija i podigao ga na leđa. Bilo je skoro kao da mu predaje štafetu. Ili, preciznije, magiju. Magija živi na "Nou Kampu"...