latinica  ћирилица
03/05/2015 |  12:08 | Autor: TANЈUG

Јemen- Koalicija koristila kasetne bombe

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, koristile su američke kasetne bombe u vazdušnoj kampanji protiv šiitskih pobunjenika u Јemenu, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč i upozorila na dugotrajne posljedice po civile.

Organizacija sa sjedištem u Njujorku navodi da je prikupila fotografije, video snimke i druge dokaze koji ukazuju da je kasetna municija korišćena u vazdušnim udarima koalicije na uporište Huta na sjeveru Јemena.

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da su bombe pale na oko 600 metara od naselja, ističe HRV.

Kasetna municija je zabranjena 2008. sporazumom koji je usvojilo 116 država, ali ne i Saudijska Arabija i njeni koalicioni partneri, kao ni SAD.

- Vazdušni napadi kasetnom municijom, koje predvodila Saudijska Arabija, pogađali su područja blizu sela, dovodeći lokalno stanovništvo u opasnost - izjavio je direktor HRV za oružje Stiv Gus.

- Saudijska Arabija i druge članice koalicije - i njihov snabdjevač, SAD - izruguju se globalnom standardu koji odbacuje kasetnu municiju zbog njene dugoročne prijetnje po civile -istakao je Gus.

Vjeruje se da su u Јemenu korišćene kasetne bombe CBU-105 koje proizvodi korporacija Tekstron sistems, a kojom SAD proteklih godina snabdevaju Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, navodi HRV.