latinica  ћирилица
03/05/2015 |  12:49 | Autor: SRNA

Linta: Provokacija Kitaroviće

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Beogradu Miodrag Linta ocijenio je kao provokaciju izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o "Velikoj Srbiji".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Istina je da pravda nije stigla Franju Tuđmana i njegove saradnike, jer su se zalagali za ideju etnički čiste hrvatske države, poručio je Linta u pisanoj izjavi.

On je istakao da tzv. domovinski rat nije bio nikakav oslobodilački i odbrambeni rat, već udruženi zločinački poduhvat čiji je primarni cilj bio protjerivanje Srba sa svojih vjekovnih ognjišta.

- O tome je svoj sud reklo i Pretresno vijeće Haškog tribunala i Međunarodni sud pravde u Hagu. To što je neko moćan u međunarodnoj zajednici izvršio pritisak na Žalbeno vijeće Haga da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač i akcija "Oluja" proglasi legitimnom akcijom ne mijenja suštinu stvari - rekao je Linta.

On smatra da Kitarovićeva i hrvatski narod moraju da se suoče sa zločinačkim karakterom tzv. domovinskog rata, da procesuiraju naredbodavce i izvršioce za brojne zločine nad Srbima, da vrate oteta imovinska i druga prava protjeranim Srbima i da priznaju i srpske, a ne samo hrvatske žrtve.

Linta je preporučio Kitarovićevoj da pažljivo pročita knjigu prvog ministra unutrašnjih poslova u Tuđmanovnoj vladi i jednog od osnivača HDZ-a Јosipa Boljkovca "Istina mora izaći van".

On je napomenuo da u navedenoj knjizi Boljkovac nizom činjenica potvrđuje ključnu rečenicu iz Tuđmanovog govora na Trgu bana Јelačića iz maja 1992. godine - "da rata u Hrvatskoj ne bi bilo, da ga Hrvatska nije željela".

- Suočavanje hrvatskog naroda sa istinom o građanskom ratu je jedan od preduslova međusobnog uvažavanja i poštovanja i uspostavljanja trajnog mira na području zapadnog Balkana - zaključio je Linta.