latinica  ћирилица
03/05/2015 |  12:53 | Autor: SRNA

Kojić: Zločin nad pripadnicima ЈNA djelo sistema

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da zločini nad vojnicima ЈNA i Srbima u Sarajevu predstavljaju djelo sistema i teško da danas bilo ko može uvjeriti u suprotno.
Dobrovoljačka - Foto: klix.ba
DobrovoljačkaFoto: klix.ba

Kojić je naglasio da je posebno apsurdno da ovakvi zločine, koji su djelo političkih, vojnih i policijskih funkcionera tadašnje Republike BiH nisu dobili sudski epilog.

"Svi dobro znamo da postoje brojni materijalni dokazi o ovim stravičnim zločinima. Znamo da je još 2012. godine DŽud Romano, strani tužilac, obustavio istragu u ovom predmetu i čak u svom obrazloženju rekao da su pripadnici ЈNA, koji su poštovali zakon i međunarodno pravo i poštovali prethodno postignuti dogovor - predstavljali legitimni vojni cilj", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, to je još jedan apsurd pravosuđa BiH i ono što posebno brine je da već tri godine Tužilaštvo BiH nije radilo po pritužbi, ni Ministarstva unutrašnjij poslova Republike Srpske, niti porodica koje su to uradile preko svojih zastupnika, odnosno advokata.

On naglašava da je očigledno da ne postoji volja niti želja da se procesuiraju najviši politički, vojni i policijski funkcioneri tadašnje BiH.

"Mi ćemo i dalje istrajati u naporima da ovaj zločin i slični dobiju sudski epilog, jer je očigledno da bošnjačka politika ne želi da se izmijeni slika karaktera rata kako je oni predstavljaju i da se stvarno utvrdi kakav je bio karakter tragičnog sukoba", istakao je Kojić.

Јasno je, kako navodi, da su najveći zločini počev od Sijekovca, Dobrovoljačke ulice, Tuzlanske kolone na samom početku rata bili pucanj u Srbe od Bošnjaka i njihove politike koju i danas provode, jer očigledno imaju znatna uticaj na Tužilaštvo BiH da se ovi zločini ne procesuiraju.