latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:32 | Autor: SRNA

Vučić u junu u Americi?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u zvaničnu posjetu SAD početkom juna, a ne u septembru kako je najavljivano, piše "Blic".
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je rekao da Srbija želi da ima što bolje odnose sa SAD, jer je politika srpske Vlade briga za budućnost Srbije.

U tom svjetlu, Vučić je rekao da se nada još boljim političkim i ekonomskim odnosima sa SAD, ne želeći da time ugrozi dobre odnose sa drugim državama.

- Analizu prošlosti ostavljamo drugima, a naš je posao da kroz ispunjavanje svojih obaveza pokažemo da smo pouzdan partner SAD u ovom delu Evrope. Nadamo se da ćemo imati podršku Amerike na našem evropskom putu, rekao je Vučić za "Blic".

On kaže da će jedna od tema biti slučaj "Bitići", koji se odnosi na ubistvo trojice američkih državljana 1999. godine u Petrovom Selu, koji u Srbiji još nije imao sudski epilog.

Domaćin Vučića je potpredsjednik SAD DŽozef Bajden, s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i o rješavanju problema Kosova, kao i što većem jačanju ekonomskih veza, s akcentom na veća američka ulaganja u poljoprivredu.

Očekuje se, piše list, da će Vučić imati sastanaka sa Tonijem Blinkerom, savjetnikom predsjednika SAD Baraka Obame, koji važi za vrlo uticajnog političara u Vašingtonu.

Planirana je i posjeta kompaniji "Friport" u Feniksu, koja u Srbiji ulaže u istraživanja rude bakra, a Vučić bi na Univerzitetu Harvard ili "DŽons Hopkins" u Baltimoru trebalo da održi predavanje o politici Vlade Srbije.