latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:03 | Autor: TANЈUG

Grčka pozdravlja izjavu njemačkog predsjednika o odšteti

Grčke vlasti pozdravile su izjavu njemačkog predsjednika Јoahima Gauka da bi Njemačka trebalo da razmotri plaćanje Grčkoj reparacija za Drugi svjetski rat.

"Ono što je njemački predsjednik Gauk kazao predstavlja doprinos naporu koji činimo da zalečimo rane prošlosti", saopštio je zamjenik grčkog ministra odbrane Kostas Isihos, prenosi danas Raša tudej.

"To je odgovor onima koji tvrde da su naši zahtjevi Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata upereni protiv Njemačke. To je pogrešno", rekao je Isihos.

Njegove riječi ponovila je i predsjednica grčkog parlamenta Zoi Konstantopolou, navodi RT.

"Njemački predsjednik je dao istorijsku izjavu koja naglašava potrebu da se preispita perspektiva njemačkog plaćanja reparacija Grčkoj. To je prvi put da njemačka strana otvara pitanje njemačkog duga", rekla je ona.

Predsjednik Njemačke Јoakim Gauk izrazio je u subotu podršku zahtjevu Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svjetskom ratu, mada vlada Njemačke odbija te zahtjeve.

Gauk koji ima malu vlast u državi, rekao je u intervjuu za "Zidojče cajtung", da Njemačka treba da razmotri istorijsku odgovornost prema Grčkoj, prenio je Rojters.

Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je prošlog mjeseca pred komitetom grčkog parlamenta da Njemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju zemlje.