latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:47 | Autor: SRNA

Srbija počela razgovore sa MMF-om o prvoj reviziji aranžmana

Misija Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ počela je u Beogradu zvanične razgovore sa delegacijom Srbije povodom prve revizije aranžmana od 1,2 milijarde evra.
Razgovori Srbija - MMF - Foto: RTS
Razgovori Srbija - MMFFoto: RTS

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturisanje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.

Na čelu misije MMF je Zuzana Murgasova, a u delegaciji Srbije na sastanku u Narodnoj banci Srbije su guverner Јorgovanka Tabaković i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, prenijeli su beogradski mediji.

Planirano je da razgovori traju do 12. maja.

MMF je u februaru Srbiji odobrio stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, koji obuhvata strukturne reforme i mjere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Јoš nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da će Vlada Srbije povećati plate i penzije, nakon što to pitanje dogovori sa MMF-om.

Kao najaveći problem Vučić je ocijenio proces privatizacije, ali i dodao da će gotovo 75 odsto fiskalnih zahtjeva MMF biti ispunjeno u prvoj godini programa.

Vučić je rekao je da će već u avgustu procjena MMF-a o ekonomskom rastu u Srbiji biti "u plusu".

"Krenuli su sa procenom da će rast biti minus jedan odsto, pa su promenili odluku na minus 0,5. Očekujemo da će sada biti nula, a u avgustu 0,5", rekao je Vučić.