latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:14 | Autor: RTS

Skoplje: "Puč" u Islamskoj zajednici

Prevrat u Islamskoj vjerskoj zajednici u Skoplju. Bivši muftija Ibrahim Šabani i više od 50 naoružanih osoba zauzeli sjedište te organizacije. Policija raspoređena oko objekta. Tokom jutra, jedna osoba povrijeđena u još nerasvjetljenom incidentu.
Sjedište Islamske vjerske zajednice u Makedoniji  (Foto:telma.com.mk) -
Sjedište Islamske vjerske zajednice u Makedoniji (Foto:telma.com.mk)

Islamsku vjersku zajednicu u Makedoniji trese najozbiljnija kriza u posljednjih nekoliko godina, pošto je grupa naoružanih osoba zauzela sjedište te organizacije u Skoplju, dok se, istovremeno, bivši reis Sulejman Redžepi "krije pod zaštitom naoružanih ljudi".

Skopski muftija Ibrahim Šabani i nekadašnji sekretar Islamske vjerske zajednice Afrim Tahiri, glavni organzatori ove "akcije", naveli su da će u sjedištu islamske zajednice ostati sve do izbora novog reisa.

Istovremeno, niko tačno ne zna gdje se nalazi Sulajman Redžepi, koji je na Fejsbuku napisao da se nalazi "na sigurnom pod oružanom zaštitom".

Kako javlja makedonsko izdanje Kohe, tokom jutra je ispaljeno i nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, ali nije jasno ko je pucao. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbjeđuje i štiti državne i vjerske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom. Policijske snage rasporeljene su oko objekta, ali se ne miješaju u događaje.

Tokom jutra, jedna osoba je povrijeđena u incidentu koji mnogi u Skoplju povezuju sa događajima u islamskoj zajednici, ali čelnici te organizacije nisu želeli da komentarišu.

Kriza u islamskoj zajednici u Skoplju eskalirala je poslije tuče reisa Redžepija i muftije Šabanija na parkingu ispred zgrade opere, kada je reis, navodno, išamarao muftiju i njegove saradnike nazvao kriminalcima.