latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:50 | Autor: SRNA

"Јačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu evropskih integracija"

Tvining projekat "Јačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu evropskih integracija" ima za cilj poboljšanje i modernizaciju institucija kroz edukaciju, reorganizaciju i usklađivanje pravne regulative sa normama i standardima EU, rekao je danas član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Vanja Bajić.
Učesnici tvining projekta - Foto: SRNA
Učesnici tvining projektaFoto: SRNA

Pred početak radnog stola o smjernicama i izradi komunikacijske strategije o EU za parlamente BiH u okviru ovog tvining projekta, Bajić je novinarima u Banjaluci rekao da je cilj ovog projekta jačanje kapaciteta i uloge poslanika i administracije s ciljem pridruživanja BiH EU, odnosno provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je dodao da se ovaj projekat, osim u Narodnoj skupštini Srpske, provodi i u parlamentima Federacije BiH, BiH i Skupštini Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat provode mađarska i francuska skupština.

Bajić je naveo da se današnji radni sto odnosio na princip efikasnog informisanja javnosti o pitanjima EU, sa fokusom na lica koji ne pokazuju interes za evropske integracije ili o tome ne posjeduju potrebna znanja.

On smatra da su građani malo upoznati o tome šta se dobija pristupanjem EU, kao i da bi mediji trebalo tome dati veću pažnju.

Bajić je rekao da će u okviru ovog projekta, čiji je budžet oko 3,5 miliona evra, biti provedeno više od 150 aktivnosti.

Projekat se provodi od 2014. godine i trajaće dvije godine. Tvining je saradnja između javne uprave zemlje korisnice tog projekta i određenih institucija zemalja članica EU.