latinica  ћирилица
04/05/2015 |  13:10 | Autor: Agencije

Kosovo: Uhapšene djevojke koje su htjele da se pridruže ID

Kosovska policija je uhapsila dvije devojke koje su planirale da se pridruže organizaciji Islamska država, piše prištinski dnevnik "Zeri". Ekrem Hasani iz opštine Klina, koji je otišao da se bori na strani džihadista, ubijen je u srijedu.

Djevojke iz opštine Vitina uhapšene su u pokušaju ilegalnog prelaska granice sa Makedonijom, navodi dnevnik Zeri, prenosi Fonet.

Čendresa Zejnulahu i Altina Saljihu iz sela Trpeza kod Vitine, drugarice iz djetinjstva, krenule su 28. marta, bez ičijeg znanja, da se priključe islamističkim grupama ISIS-a u Siriji.

One su, kako se navodi, pokušale da ilegalno pređu granicu između Kosova i Makedonije u čemu ih je spriječila Kosovska policija.

Djevojčice su, inače, učenice devetog razreda Osnovne škole "Hisen Trpez" iz sela Trpeza.

Ovaj događaj šokirao je sve mještane tog sela u kome živi oko 2.200 stanovnika.

Zeri navodi da neki imami već neko vrijeme upozoravaju da su kosovske institucije i Islamska zajednica Kosova odgovorni za širenje vjerskog ekstremizma.

Ekrem Hasani iz opštine Klina na Kosovu i Metohiji, koji je otišao u Siriju da se bori za Islamsku državu, ubijen je u srijedu, pišu prištinski mediji.

Hasani je, prema izvorima lista Ekspres, ubijen tokom borbe u jednom gradu Sirije, čije ime se ne navodi, a o njegovoj pogibiji se saznalo u subotu, prenosi Tanjug.

Inače, Ekrem i njegov brat Arben Hasani su u Siriju otišli sa porodicama, podsjeća list.