latinica  ћирилица
04/05/2015 |  14:36 | Autor: TANЈUG

Brisel neće usvojiti australijski model

Evropska unija neće usvojiti australijske metode za rješavanje pitanja migracija, uprkos tvrdnjama premijera Tonija Abota da su pojedine evropske države od Australije zatražile savjet za rješavanje obog problema, saopšteno je iz Evropske komisije.
Brodolom u Sredozemnom moru - migranti - Foto: AP
Brodolom u Sredozemnom moru - migrantiFoto: AP

U saopštenju se navodi da Kanbera ne poštuje međunarodne standarde za zaštitu izbjeglica, prema kojim se zabranjuje deportacija u zemlju u kojoj se može suočiti sa nasiljem ili zatvorskom kaznom, što je princip UN.

"EU primjenjuje princip neusporučivanja izbjeglica i nema namjeru da to promijeni, što znači da australijski model nikad ne može biti primijenjen", rekla je zvaničnik Evropske komisije za migraciju Nataša Berto.

Prema oštrim regulativama koje je uvela Australija, vojni brodovi presreću plovila sa potencijalnim azilantima i vraćaju ih odakle su krenuli, uglavnom u Indoneziju, ili pronađene na palubi šalju u centre za obradu na pacifičkim ostrvima Papua Nova Gvineja i Nauru.

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova članica EU podržali su 20. aprila na zajedničkom sastanku u Luksemburgu plan od 10 tačaka o hitnom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemnom moru, gđe je na stotine migranata nastradalo u pokušaju da dođu do Evrope.