latinica  ћирилица
04/05/2015 |  16:00 | Autor: TANЈUG

Švedska: Školski sistem bruka zemlju

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj saopštila je da Švedska nije uspjela da poboljša svoj školski sistem uprkos nizu reformi u poslednjih nekoliko godina, što postaje sramota za tu skandinavsku državu blagostanja.
Haos ispred zavoda za zapošljavanje u Stokholmu - Foto: AP
Haos ispred zavoda za zapošljavanje u StokholmuFoto: AP

 
Šveđani koji su navikli da vide svoju zemlju blizu vrha u svim međunarodnim istraživanjima, počev od kvaliteta života i ekonomske konkurentnosti, suočili su se sa činjenicom da su mladi Šveđani na internacionalnom testu za 15-godišnjake, pali ispod prosjeka, navodi se u izveštaju OECD-a.

Školska disciplina se pogoršala jer đaci sve češće kasne u školu, više nego u ostalim zemljama obuhvaćenim anketom, a samo pet odsto nastavnog kadra smatra da je nastavnik cijenjena profesija u društvu, što je među najnižim nivoom širom zemlje učesnica u istraživanju OECD-a o nastavi i učenju.

Јaz između mladih imigranata i rođenih Šveđana ostaje izazov pošto svako drugo dijete doseljenika ima nivo ispod osnovnog u matematici, u poređenju sa 22 odsto mladih starosjedilaca.

Švedska nije uspjela da poboljša svoj školski sistem, uprkos nizu reformi u poslednjih nekoliko godina, a ambicioznija nacionalna strategija sada hitno treba poboljša kvalitet i pravednost u obrazovanju, pošto je PISA test pokazao da je Švedska na 28. mestu od 34 zemlja u matematici i na posljednjem 27. mestu od 27 zemalja u nauci, navodi agencija AP.

U izvještaju predatom Švedskoj vladi OECD poziva Švedsku da "hitno reformiše svoj školski sistem" i predlaže podizanje statusa i plata nastavnika uz postavljanje većih očekivanja od đaka.