latinica  ћирилица
04/05/2015 |  19:26 | Autor: TANЈUG

Finska vojska šalje pisma rezervistima

Finska armija je danas krenula u kampanju slanja pisama za 900.000 rezervista, najveću dosad, u atmosferi povećanih tenzija između te zemlje i Rusije zbog krize u Ukrajini.
Finska vojska (Foto: armyrecognition.com) -
Finska vojska (Foto: armyrecognition.com)

Ističe se da ovaj korak nema veze sa Rusijom nego mu je cilj samo „unapređenje komunikacije” sa rezervistima u situaciji kada je smanjen vojni budžet i mnogi od rezervista sada imaju druga zaduženja i promijenjene lokacije javljanja, prenosi Rojters.

Finska ima 1.340 km dugu granicu sa Rusijom, koju Finci sve češće optužuju za upadanje njenih aviona u finski vazdušni prostor, špijunažu i pogranične vojne vežbe.

Prošlog mjeseca se neutralna Finska, uz takođe neutralnu Švedsku, pridružila Norveškoj, Danskoj i Islandu, koje su članice NATO, u neuobičajeno oštrom zajedničkom saopštenju u kojem se direktno navodi ruski „izazov” kao osnova za unapređenje uzajamne vojne saradnje.

Finci su cak poveli i debatu o tome da li bi trebalo da pristupe NATO, ali istraživanja javnog mnjenja ukazuju da ta ideja ima malu podršku među građanima.

Finska je, inače, jedna od nekoliko zemalja u Evropi u kojoj je obavezno služenje vojnog roka za muškarce.