latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:29 | Autor: RTS

Makedonija- pucanj u jedinstvo Islamske zajednice (VIDEO)

Prevrat u Islamskoj verskoj zajednici u Skoplju. Bivši muftija Ibrahim Šabani i više od 50 naoružanih osoba zauzeli sedište te organizacije. Policija raspoređena oko objekta. Tokom jutra, jedna osoba povređena u još nerasvetljenom incidentu.
Sjedište Islamske vjerske zajednice u Makedoniji  (Foto:telma.com.mk) -
Sjedište Islamske vjerske zajednice u Makedoniji (Foto:telma.com.mk)

Islamsku vjersku zajednicu u Makedoniji trese najozbiljnija kriza u poslednjih nekoliko godina, pošto je grupa naoružanih osoba zauzela sjedište te organizacije u Skoplju, dok se istovremeno bivši reis Sulejman Redžepi "krije pod zaštitom naoružanih ljudi".

Skopski muftija Ibrahim Šabani i nekadašnji sekretar Islamske verske zajednice Afrim Tahiri, glavni organizatori ove "akcije", naveli su da će u sjedištu islamske zajednice ostati sve do izbora novog reisa.

Redžepi je, naime, prošle sedmice na tajnom zasjedanju u Kondovu odlučio da smeni Šabanija i generalnog sekretara IVZ Afrima Tahirija, a sebe reizabere na najvišu vjersku poziciju muslimana u Makedoniji.

Muftijini sledbenici smatraju da Redžepi nije poštovao Statut IZV, kao i da je vrijeđao vjernike i njihove supruge. Na čelo IVZ je, prema njihovim rečima, sada postavljen Privremeni savjet, koji predvodi muftija Šabani.

Istovremeno, niko tačno ne zna gdje se nalazi Sulejman Redžepi, koji je na Fejsbuku napisao da se nalazi "na sigurnom pod oružanom zaštitom". Makedonski mediji na albanskom jeziku javili su tokom poslijepodneva da je Redžepi sazvao sjednicu rijaseta u Kondovu.

Svemu je najprije prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija, navodno zbog para za kiriju, a nakon proslave povodom uspješno završene denacionalizacije imovine IVZ.

Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umjesto izvinjenja muftiji stiglo razrješenje.

Kako javlja makedonsko izdanje Kohe, tokom jutra je ispaljeno i nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, ali nije jasno ko je pucao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbjeđuje i štiti državne i vjerske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom. Policijske snage raspoređene su oko objekta, ali se ne mešaju u događaje.

Tokom jutra, jedna osoba je povrijeđena u incidentu koji mnogi u Skoplju povezuju sa događajima u islamskoj zajednici, ali čelnici te organizacije nisu željeli da komentarišu.

Kriza u islamskoj zajednici u Skoplju eskalirala je posle tuče reisa Redžepija i muftije Šabanija na parkingu ispred zgrade opere, kada je reis, navodno, išamarao muftiju i njegove saradnike nazvao kriminalcima.