latinica  ћирилица
04/05/2015 |  20:36 | Autor: B92

Kako je opustio jug Srbije

U opštinama na jugu Srbije drastično je smanjen broj stanovnika, neka sela su ugašena, a u mnogima su preostali mještani koji su davno zašli u osmu deceniju.
Selo u Srbiji - Foto: B92
Selo u SrbijiFoto: B92

Ekonomisti upozoravaju na demografsko pražnjenje sela, uz poražavajući podatak da u ovom regionu godišnje nestane jedan grad srednje veličine.

Prazna sela, napuštene kuće, dvorišta zarasla u travu. Ovo je sve češća slika na jugu Srbije. U selu Koprivnica u opštini Gadžin Han živi još par desetina mještana. Svi su davno zašli u osmu deceniju.

"Svi imamo po 70 i kusur godina, nema mlađih, ostalo je dvadesetak kuća. Nekad je ovdje bilo 170 kuća, pa pomnožite to sa četiri, pet, šest članova porodice i dobijete broj stanovnika. Iz svake kuće u Koprivnici su bar troje ili četvoro u Nišu", navode stanovnici Koprivnice.

Škola je zatvorena još sedamdesetih godina prošlog veka. Mladi su otišli u potrazi za bolji životom.

U opštini Gadžin Han sredinom prošlog vijeka živelo je oko 26.000 ljudi. Sada ih je tri puta manje.

"Godišnje umre blizu 250 ljudi, a rodi se 30 do 50. Svake godine se izgubi po jedno selo", kaže Saša Đorđević, predsjednik opštine Gadžin Han.

Za proteklih pola vijeka prepolovljen je broj stanovnika i u Svrljigu, Beloj Palanci, Babušnici. U opštini Crna Trava živi tek nešto više od hiljadu i po ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da na jugu Srbije godišnje nestane grad od oko 60.000 stanovnika i ukazuju na potrebu ravnomjernog privrednog i demografskog razvoja.

"Mora se riješiti i omogućiti da ljudi ostanu tamo gdje su rođeni ili da se vrate, a vratiće se samo ako budu imali posao bolji nego u Beogradu, Vojvodini ili nekom većem gradu", ističe profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Zoran Aranđelović.

Aranđelović dodaje da država mora više da se ulaže u jug Srbije. Podsjeća da je u proteklom periodu samo 15 odsto investicija dolazilo u ovaj region.