latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:10 | Autor: BETA

Austrija za drugačiji pristup azilanatima

Austrijski kancelar Verner Fajman čija je zemlja među najtraženijim kod migranata, založio se za uvođenje geografskog sistema kvota za azilante u okviru EU.

"Kvote su pitanje pravičnosti", rekao je lider Socijaldemokrata u Parlamentu, i ocijenio da sadašnji, "Dablinski propis", više nije pogodan.

Evropska komisija trebalo bi da 13. maja predstavi svoju strategiju za migraciju, koja predviđa obavezne kvote izbjeglica za koje se treba da izjasniti 25. i 26. juna.

Uz eksplozivan porast broja azilanata u Evropskoj uniji prošle godine, na njihovu sudbinu su sve više uticale nejednakosti stavova i prakse zemalja.

Austrija je 2014. godine, poslije Švedske i Mađarske, bila na trećem mjestu evropskih zemalja po broju zahtjeva za azil, utvrdila je statistička služba EU, Evrostat. Više od 28.000 zahtjeva za azil je podnijeto u toj zemlji sa 8,5 miliona stanovnika, što je skoro tri puta više od prosjeka EU.

Evropski parlament se krajem aprila izjasnio za uvođenje obavezujućih kvota za prijem, za šta je i predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Јunker.

Evropska komisija je još 2013. godine predložila da se revidira" Dablinski propis" koji obavezuje samo zemlje u koje doseljenici dolaze da prime i razmotre njihove zahtjeve za azil. Međutim, tu inicijativu su tada odbile 24 od 28 zemalja-članica.