latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:14 | Autor: TANЈUG

Donji dom parlamenta Italije izglasao novi izborni sistem

Donji dom italijanskog parlamenta izglasao je reformski zakon o izbornom sistemu, predložen u namjeri da se okonča višedecenijska politička nestabilnost u Italiji.

Izborni sistem je tako pretrpio promjene nakon više od godinu dana diskusije u oba doma parlamenta i ključno je mjesto u agendi političkih i ekonomskih reformi premijera Matea Rencija, navodi Rojters.

Zakon će stupiti na snagu u julu sljedeće godine, baziran je na proporcionalnom predstavljanju, ali garantuje veliku većinu pobjedničkoj partiji i daje veća ovlašćenja partijskim vođama da izaberu kandidate.

Renci je rekao da će zakon omogućiti političku stabilnost Italiji, koja je u protekloj deceniji već promijenila četiri vlade.

Od 630 ljudi u Poslaničkom domu, za zakon su na tajnom izjašnjavanju glasala 334 poslanika, a protiv je bio 61. Većina opozicionih poslanika nije glasala, a rezultat pokazuje da je 40 do 50 Rencijevih disidenata glasalo protiv, navodi Rojters.

Premijer je ranije pretrpio kritike poslanika da pokušava da konsoliduje svoju vlast zakonskim propisima. On je, odbacujući takve optužbe, istakao da Italija mora da krene ka dvopartijskom sistemu kakav postoji u mnogim drugim demokratijama i stavi tačku na višedecenijsku hroničnu političku nestabilnost.

Cilj reforme je da se značajno smanje ovlašćenja Gornjeg doma parlamenta - Senata i okonča sistem "savršene dvodomnosti", prema kome oba doma parlamenta imaju jednaku važnost u glasanju o povjerenju, donošenju i blokiranju zakona.

Planom se predviđa transformacija Senata u manji dom regionalnih poslanika sa smanjenjem ovlašćenja, ukidanje prava Senata da ima pravo glasanja o nepovjerenju vladi, uz značajno smanjenje broja senatora.

U suštini, to će učiniti Donji dom - Dom poslanika, glavnom zakonodavnom vlasti u Italiji.