latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:29 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva će se boriti protiv revizije istorije

Moskva će nastaviti da se bori protiv svih pokušaja izjednačavanja pobjednika i poraženih u Drugom svjetskom ratu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

"Pobjeda u Velikom otadžbinskom ratu zauvijek će biti u našim srcima, to je duhovna i moralna pobjeda našeg naroda koja se prenosi sa generacije na generaciju", rekao je Lavrov na ceremoniji polaganja cvijeća na memorijalnoj ploči u Moskvi sa imenima diplomata ubijenim tokom Drugog svjetskog rata.

On je rekao da Rusija ovih dana odaje poštu onima koji su branili otadžbinu i žrtvovali svoje živote zarad ideala slobode i pravde, te doprinijeli pobjedi u Drugom svjetskom ratu, koji će za Rusiju uvijek ostati Veliki otadžbinski rat.

Lavrov je naglasio da "su zahvaljujući ogromnim naporima sovjetske diplomatije postavljeni temelji modernog svijeta, koji je utjelovljen u Povelji UN i koji su i danas od suštinskog značaja", prenosi TASS.

"Upravo zbog toga mi ćemo se snažno suprotstaviti pokušajima revizije istorije i rezultata, te pobjede i stavljanju na istu memorijalnu ploču pobjednika i onih koji su pokušali da porobe Evropu i cijeli svijet", rekao je Lavrov.