latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:50 | Autor: TANЈUG

Kina: Promjene u naftnoj industriji

Kina je zamijenila lidere tri najveće državne energetske kompanije, u vrijeme spekulacija oko reformi u naftnoj industriji.

Industrijski gigant Čajna nešnel petroleum korp saopštio je da će njegovog direktora DŽua Đinpinga, koji je istupio sa funkcije zbog starosti, naslijediti Vang Јulin, koji je prethodno bio direktor ofšor naftne firme CNOC, prenosi agencija Frans pres.

Kineska Komunistička partija kontroliše rukovodstvo najvećih državnih preduzeća i ima pravo da smjenjuje njihove lidere.

CNOC je saopštio da će Vanga na poziciji naslijediti dosadašnji predsjednik kompanije, dok je firma Sinopek poručila da će njenog lidera Fua Čengjua naslijediti Vang Јupu iz Kineske građevinske akademije, budući da Fu takođe napušta poziciju zbog starosti.

Kineski državni mediji pišu da vlada u Pekingu planira da pokrene strukturne reforme naftne industrije tokom godine, a spominje se i spajanje CNPC i Sinopeka, iako su obije kompanije negirale takve spekulacije.

Novinska agencija Sinhua je prošle nedjelje javila da Peking razmatra spajanje velikih državnih preduzeća u 40 "nacionalnih šampiona" u odnosu na sadašnjih 112.

Smanjenje broja državnih firmi u skladu je sa obećanjem vladajuće Komunističke partije da će ublažiti dominaciju države u drugoj po veličini svjetskoj privredi i dozvoliti da tržište igra odlučujuću ulogu.

Spekualcije o reformama u naftnom sektoru dolaze u vrijeme kada se sve tri najveće energetske kompanije u Kini bore sa niskim cijenama nafte. Filijala CNPC PetroČajna je u prvom kvartalu zabilježila pad neto profita od 82 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 17 odsto iz 2014.

Sinopek je prošle godine evidentirao pad zarade od 29,7 odsto, dok je CNOC istovremeno imao rast profita od 6,6 odsto.