latinica  ћирилица
16/05/2015 |  07:57 | Autor: SRNA

Šamac: Obilježavanje godišnjice poplava (VIDEO)

U Šamcu je danas obilježeno godinu dana od katastrofalnih majskih poplava u kojima je ova opština pretrpjela štetu veću od 100 miliona KM.
Šamac -  otkriven spomen-kamen - Foto: SRNA
Šamac - otkriven spomen-kamenFoto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podsjetio je da je katastrofa od poplava u cijeloj Srpskoj odnijela više od dvije milijarde KM, što je godišnji budžet Srpske.

Dodik je na obilježavanju godišnjice od poplava u Šamcu rekao da je Vlada Srpske svjesna da se šteta pričinjena u poplavama ne može sanirati za godinu dana.

"Vlada Srpske odlučila je da nastavi prikupljanje sredstava u Fond solidarnosti za obnovu Srpske, koja će pomoći tamo gdje je potrebno", rekao je Dodik i dodao da je u Šamcu prioritet oporavak privrede.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da su Šamcu neophodna sigurna radna mjesta i privređivanje koje "može da se suprotstavi svakom novom izazovu".

"Prije svega, neophodno je regulisati tokove naših rijeka i očistiti kanale čije uređenje je već počelo, te da preduprijediti svaku vrstu katastrofe", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u Šamac uložila veliki napor i sredstva, ali da je to bilo moguće zahvaljujući solidarnosti sa svih strana. "Te dane pamtićemo po velikoj solidarnosti", naglasio je Dodik.

Ambasador Јapana u BiH Hideo Јamazaki rekao je danas na obilježavanju godišnjice poplava u Šamcu da će japanska Vlada donirati BiH još tri vozila za spasavanje od poplava.

On je podsjetio da je, nakon poplava u Šamcu, za sanaciju Doma zdravlja i Osnovne škole "Šamac" Vlada Јapana donirala 300.000 KM.

Јamazaki je zahvalio za poziv da prisustvuje današnjem obilježavanju, te za zahvalnicu koja mu je tom prilikom uručena.

Јapanski ambasador izrazio je zadovoljstvo svime što je za godinu dana urađeno u ovoj opštini, a u šta se, kako kaže, lično uvjerio.

Predstavnik vatrogasne brigade Poljske Adam Višljevski podsjetio je da su pripadnici ove brigade došli u Šamac odmah i da su za tri sata postavili prve pumpe za ispumpavanje vode.

On je, preuzimajući zahvalnicu, izrazio zadovoljstvo nivoom oporavka u Šamcu.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Pedrag Marinković izrazio je na današnjoj posebnoj sjednici zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli tokom katastrofalnih majskih poplava.

"Ovo je prilika da svima kažemo jedno veliko hvala. Treba da budemo ponosni onim što je do danas urađeno u obnavljanju poplavljenog područja naše opštine", rekao je Marinković.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić naveo je da je u poplavama koje su pogodile ovu opštinu pričinjena šteta od 101 milion KM.

"Do danas je u obnovu uloženo 28 miliona KM, a do kraja godine biće uloženo još 10 miliona KM", rekao je Minić obraćajući se zvanicama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Šamac Savo Minić otkrili su danas u Šamcu spomen-kamen koji simboliše zahvalnost svima koji su pomogli ovoj opštini tokom prošlogodišnjih poplava.

Minić je rekao da visina ovog kamena označava visinu vodenog talasa u Šamcu tokom poplava, te da predstavlja borbu čovjeka protiv svih nedaća, da sruši sve barijere i pokaže da je čovjek jači od svih nevolja.

"Uvijek ćemo se sjećati svih vas i svakog maja obilježavati ovaj dan. Dali ste nam pomoć u hrani, pomoć u svemu neophodnom, a sada nam je potrebno da oživimo privredu. Kada se završi projekat obalozaštite možemo reći da je domaći i strani kapital siguran u Šamcu", rekao je Minić.

Na posebnoj sjednici Skupštine opštine Šamac uručeno je oko 700 zahvalnica među kojima Vladi Srpske, Vladi Јapana, UNDP-u, Vatrogasnoj brigadi Poljske i drugima koji su pružili ruku humanosti, a među kojima je i Novinska agencija Republike Srpske - "Srna".

Načelnik opštine Šamac Savo Minić uručio zahvalnice

Đokić: Poplave najveća katastrofa u istoriji Šamca

 Opština Šamac je u prošlogodišnjim majskim poplavama pretrpjelu jednu od najvećih katastrofa u svojoj istoriji, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
"Vlada Srpske, mnogi ljudi humanisti iz raznih dijelova BiH, bivše Јugoslavije, Evrope i cijelog svijeta i ja lično dolazili smo u u ovaj grad da bismo bili sa vama i da bismo pomogli", rekao je Đokić danas u Šamcu i dodao da je tu pomoć narod znao da cijeni.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske tih dana na poseban način brinula o svemu što se događalo na području Srpske sa namjerom da olakša tegobe koje su zadesile stanovništvo i pomogne u saniranju štete kada se voda povukla.

"Dok su trajale poplave, pomagali smo koliko smo mogli, nastojali da, kao Vlada, budemo mobilni i rješavamo ona pitanja koja u takvim situacijama treba rješavati", rekao je Đokić.

On je istakao da je veoma važno da je u to vrijeme pokazana velika solidarnost i da humanost nije imala granice.

"Šteta u Šamcu veća je od 100 miliona KM. Vlada Republike Srpske do sada je direktno izdvojila 13,5 miliona KM, najviše za sanaciju domaćinstava i obnovu porodičnog života što je mnogima olakšalo dalji život", napomenuo je Đokić.

On je naglasio da Vlada nastavlja sa projektima dalje pomoći i da sada kreće u obnovu šamačke privrede, ali i drugih koje su u Republici Srpskoj bile poplavljene.