latinica  ћирилица
16/05/2015 |  14:36 | Autor: TANЈUG

Poslije priznanja Palestine papa se sastao s Abasom

Papa Franjo sastao se danas sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, nekoliko dana nakon što je Vatikan saopštio da je spreman da potpiše svoj prvi sporazum sa Palestinom, što je izazvalo ljutnju Izraela.
Papa Franjo sastao se sa Mahmutom Abasom - Foto: AFP
Papa Franjo sastao se sa Mahmutom AbasomFoto: AFP

Sastanak u Vatikanu prethodio je proglašenju za svetice dvije palestinske monahinje. One će biti prve kanonizovane Palestinke, navodi AFP. Sveta Stolica je u srijedu najavila da priprema potpisivanje prvog sporazuma s Palestinom, dvije godine nakon što ju je zvanično priznala kao državu.

Bilateralna komisija završava taj dokument o aktivnosti Katoličke crkve u Palestini, koji će poslije "biti podnesen odgovarajućim vlastima na odobrenje prije pokretanja debate u skoroj budućnosti za potpisivanje", saopštio je Vatikan u sredu.

Neki posmatrači prilika nagovještavaju da bi sporazum mogao biti potpisan tokom Abasove posjete. Vijesti o sporazumu izazvale su ljutitu reakciju Izraela. U dokumentu se jasno stavlja do znanja da Sveta Stolica od diplomatskih odnosa sa Palestinskom oslobodilačkom organzicaijom prelazi na odnose sa državom Palestinom.

"Izrael je sa razočarenjem čuo za odluku Svete Stolice da pristane na konačnu formulaciju sporazuma s Palestincima, uključujući korišćenje termina palestinska država", rekao je jedna zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

"Takav razvoj događaja ne doprinosi napretku mirovnog procesa i udaljuje palestinsko rukovodstvo od povratka bilateralnim pregovorima. Izrael će proučiti sporazum i razmotriti svoj naredni korak," istakao je taj zvaničnik.

Sporazum koji se priprema 15 godina izražava nadu Vatikana " za rješenje palestinskog pitanja i sukoba između Izraela i Palestinaca u skladu sa rješenjem o dvije države", rekao je Antoan Kamileri, zamjenik šefa diplomatije Vatikana, ranije ove nedjelje.

U intervjuu za vatikanski list Oservatore Romano on je rekao da se nada da bi sporazum mogao makar i indirektno, pomoći Palestincima u osnivanju i priznanju nezavisne suverene i demokratske države Palestine.

Palestinska uprava smatra Vatikan jednom od 136 zemlja koje su priznale Palestinu kao državu, iako postoje neslaganja o tom broju i neka priznanja datiraju iz doba Sovjetske ere, a radi se o zemljama koje su sada članice EU.

Abas se sastao sa papom dan prije nego što će dvije monahinje koje su živele u Otomanskoj Palestini tokom 19. vijeka biti proglašene sveticama na ceremoniji u Vatikanu.

Mari Alfonsina Gatas iz Јerusalima i Mariam Bavardi iz Galileje postaće prve Arapkinje Palestinke svetice. Gatas je rođena u Јerusalimu 1847. i umrla je tamo 1927. Ona je beatifikovana - što je konačni korak prije kanonizacije 2009. godine.

Bavardi je rođena na sjeveru Izraela 1843. godine. Postala je monahinja u Francuskoj i umrla je u Vitlejemu 1878. godine.

Papa Јovan Pavle Drugi ju je kanonizovao 1983. Iako je bilo nekoliko svetaca koji su živjeli u regionu u prvim godinama hrišćanstva, Bavardi i Gatas su prve koje će biti kanonizovane iz Otomanskog doba Palestine.

Kanonizacija trećeg Palestinca, takođe monaha se trenutno provjerava.