latinica  ћирилица
16/05/2015 |  15:31 | Autor: SRNA

Krivični zakon na dnevnom redu Doma naroda PS BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 18. maja, trebalo bi da razmotri i da se izjasni o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Predstavnički dom na sjednici 13. maja usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim su predviđene strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo.

U zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak".

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je njegov cilj harmonizacija krivičnog zakonodavstva u BiH sa međunarodnim pravom, te usklađivanje sa preporukama Grupe Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije /GREKO/, Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca /MANIVAL/ i FATF - međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Predstavnički dom usvojio je predloženi zakon bez podrške članova Kluba poslanika SNSD-a, koji su prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice, naveli da se njime vrši prenos nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, na šta je upozorio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda nalazi se i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstu BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ovom zakonskom materijom uređuju se obligaciono-pravni odnosi koji se odnose na međunarodni prevoz putnika, prtljaga i tereta, a koji se obavlja avionom za naknadu.

Predloženim zakonom se ispunjava još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti, koji je BiH ratifikovala 2008. godine i obavezala se na njegovo izvršavanje.

Delegati u Domu naroda trebalo bi da razmotre i Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2014. godinu te da se izjasne o prijedlogu Zajedničkog kolegijuma za formiranje interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova.