latinica  ћирилица
16/05/2015 |  22:03 | Autor: SRNA

Pariz protiv uvođenja kvota za preraspodjelu izbjeglica

Francuska se protivi uvođenju kvota za preraspodjelu izbjeglica i imigranata između zemalja EU, koje je predložila Evropska komisija, izjavio je francuski premijer Manuel Vals.
Italija - migranti - Foto: AP
Italija - migrantiFoto: AP

"Želim da budem potpuno jasan o tom pitanju. Protivim se uvođenju kvota za primanje imigranata. To nikada nije bio prijedlog Francuske", rekao je Vals.

Francuski premijer danas je posjetio oblast na francusko-italijanskoj granici, gdje je posljednjih dana primljeno oko 1.000 izbjeglica.

Prema planu akcije za imigraciju i azilante koji je prije dva dana u Briselu predstavila Evropska komisija predviđene su obavezne kvote za preraspodjelu imigranata kako bi sve zemlje primile isti broj ljudi.

U slučaju izbijanja neke krize, plan predviđa i prebacivanje izbjeglica koje traže azil iz jedne u drugu zemlju članicu EU, prenio je AFP.

"Azil je pravo dato u skladu s međunarodnim standardima koji se primjenjuju u svim državama EU i zbog toga ne može da bude predmet određivanja kvota", rekao je francuski premijer.

Prema njegovim rečima, preraspodjela izbjeglica treba da bude primijenjena na pravedniji način, uzimajući u obzir napore koje je neka država uložila u rješavanju tog pitanja.

"Do sada su Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Švedska primile oko 75 odsto izbjeglica, onih koje traže azil u EU", dodao je Vals.

On je dodao da je Francuska od 2012. godine primila 5.000 sirijskih i 4.500 iračkih izbjeglica.